Σοκολατένιο cake που κλαίει, της Κουμπάρας!
Συνταγή χιλιοδοκιμασμένη -πάντα με επιτυχία- από τα χεράκια της Κουμπάρας.
Την πρώτη φορά που επιχείρησα να το φτιάξω κι εγώ ... εξαφανίστηκε (!) μόλις αναποδογύρισα την φόρμα σε μία πιατέλλα. Άγνωστο γιατί! Επειδή η επιμένουσα νικά, τη δεύτερη φορά πέτυχε! Μόνο που έκλαιγε με λυγμούς η ρευστή σοκολάτα, ήθελε να μείνει λίγο περισσότερο στον "ήλιο" προφανώς.
2 κουβερτούρες των 125 gr.
1 vitam χάρτινο
1 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
1 1/2 φλυτζάνι αλεύρι μπλε (το απλό που δεν φουσκώνει)
1 κ.γλ.baking powder
8 αυγά
λικέρ της προτίμησής μας
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ginger σκόνη
ξύσμα πορτοκαλιού
Λειώνουμε την σοκολάτα με το βιτάμ σε πολύ χαμηλή φωτιά.
Στο μεταξύ χτυπάμε σε μαρέγκα τα ασπράδια των αυγών, προσθέτοντας λίγο αλάτι.
Ρίχνουμε τη ζάχαρη στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε, προσθέτουμε το αλεύρι με το baking powder, ανακατεύουμε, ρίχνουμε συνέχεια τους κρόκους, ανακατεύουμε και πάλι (αμάν ζαλίστηκα!), προσθέτουμε τo λικέρ και τα μπαχαρικά, ξανά μανά ανακάτεμα και τέλος ρίχνουμε τα ασπράδια και ανακατεύουμε τώρα με πολύ απαλές κινήσεις για να ενωθούν με τα υπόλοιπα υλικά. Αν θέλουμε, προσθέτουμε και ξυσμένη φλούδα πορτοκαλιού, δίνει όμορφο άρωμα.
Βουτυρώνουμε στρογγυλή φόρμα (με τρύπα στην μέση) διαμέτρου 26 εκατοστών, αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε πάνω και κάτω αντίσταση στους 220ο-250ο (ανάλογα πόσο δυνατός είναι ο φούρνος) για 12 λεπτά ακριβώς!
Εγώ το έψησα σε αντιστάσεις και αέρα στους 200ο (γιατί φοβήθηκα μην "αρπάξει" η σοκολάτα) για 14΄, αλλά πιστεύω ότι έπρεπε ή να το ψήσω στους 220ο τελικά, ή να το αφήσω άλλο 1', γιατί έγινε υπέρ του δέοντος ρευστή η σοκολάτα και δυσκολεύτηκα ελαφρά να το σερβίρω. Συνόδευσα με παγωτό καϊμάκι από το Συντριβάνι (πρώην τεχνίτες του συγχωρεμένου του Κανάκη), λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ελάχιστη κανέλλα στο πιάτο, για διακοσμητικούς κυρίως λόγους.
20 Comments:
Εποίησες, Χουανίτα μου! Η ποίηση βάση και της σοκολατένιας "τέχνης"!
Πολύ καλημέρα σας! ;)
Όχι άλλο φαγητό, ήμαρτον! Τις τελευταίες μέρες έχουν γίνει τα απίστευτα τραπεζώματα σ'ένα μαραθώνιο που δεν έχει τέλος όσο κι αν η τσελιγκιάδα πλησιάζει με απειλητικές διαθέσεις!
Άλλωστε πρόκειται για το cake-ειρηνοποιό!!
Καλημέρες!!
Juanita κάτι πιο χαμογελαστό δεν έχει ο τσελεμεντές σου?!:)...
Όταν το δοκιμάσεις, θα χαμογελάς όλη μέρα! Πίστεψέ με!
δελίβερυ κάνετε ?
Με e-mail στελνετε?
Δεν προλαβαίνουμε βρε παιδιά! Εξαφανίζονται όλα από την κουζίνα μας τόσο γρήγορα...
περιμένω το κλαμμένο κέικ για να το συγκρίνω με τη σοκολατόπιτα της Κεφαλονιάς... δικαιολογίες τύπου εξαφανίζονται δεν περνάνε... έλα και μου πέφτουνε τα σάλια... ;)
Juanita εγώ το στίγμα μου το έδωσα, άλλο δε λέω, έρχομαι και ετοιμάσου!
Πωπω...
Μόνο το ginger με χαλάει, αλλά κατά τ'άλλα... τέτοιες ώρες, τέτοια λόγια!
Για την υπογλυκαιμία, καταλαβαίνετε..!
Εμένα ό,τι υπάρχει σε ζουμερό κέικ σοκολάτας δεν με χαλάει καθόλου. Σαν mud cake δηλαδής. Μόνο τα στεγνά κέικ δεν μ'αρέσουν.
Αχ Χουανίτα κι αυτή την συνταγή σου θα τη βάλω στη συλλογή μου. Ελπίχω να μη σε πειράζει, αλλά άμα σε πειράζει πέστο. Σε αυτή την περίπτωση 8α την σώσω στο κομπιούτερ. Ε, τέτοια συνταγή δεν θα την αφήσω έτσι! (Σκοπεύω να τη δοκιμάσω για πούλημα για την Αμνηστία το άλλο Σάββατο).
Οι συνταγές είναι για να μοιράζονται και να δοκιμάζονται Vas μου. Καθόλου λοιπόν δεν με πειράζει, ό,τι και αν αποφασίσεις να κάνεις μαζί της.
Χμ, ερώτηξις: αντί για βιτάμ κάνει και βουτυράκι, έτσι; Να υποθέσω ότι το βιτάμ το προτιμούμε λόγω χοληστερίνης;
Επίσης, η φόρμα είναι η μακρουλή το κλασσικό μέγεθος (κάπου 20 εκ.);
Vas, λεπτομέρειες κατ΄ιδίαν.
Ρατσισμός! Όλοι έχουμε δικαίωμα στη συνταγή!
ΟΚ! Μην γκρινιάζετε!
Βιτάμ χάρτινο ΜΟΝΟ (αφού αυτό γράφει η συνταγή και πρόκειται για "ευαίσθητο" γλυκό, κομμένοι οι αυτοσχεδιασμοί αλλιώς θα γίνει το cake που χαζογελά) και φόρμα στρογγυλή με τρύπα στην μέση, διαμέτρου 26 εκατοστών.
Μιαμ!
(συγχαρητήρια, το γλυκό σου μόλις κέρδισε μια αναφορά στο newsletter που στέλνω κάθε μήνα σε 3.500 άτομα)
Ευχαριστώ, αλλά τα συγχαρητήρια αξίζουν καλύτερα στην Κουμπάρα!
Υπέροχο ακούγεται/ θα σερβιριστεί στη λοκάντα το ερχόμενο Σ-Κ και θα σας μεταφέρω εντυπώσεις!
Post a Comment
<< Home