Sunday, November 20, 2005

Σοκολατένιο cake που κλαίει, της Κουμπάρας!



Συνταγή χιλιοδοκιμασμένη -πάντα με επιτυχία- από τα χεράκια της Κουμπάρας.

Την πρώτη φορά που επιχείρησα να το φτιάξω κι εγώ ... εξαφανίστηκε (!) μόλις αναποδογύρισα την φόρμα σε μία πιατέλλα. Άγνωστο γιατί! Επειδή η επιμένουσα νικά, τη δεύτερη φορά πέτυχε! Μόνο που έκλαιγε με λυγμούς η ρευστή σοκολάτα, ήθελε να μείνει λίγο περισσότερο στον "ήλιο" προφανώς.

2 κουβερτούρες των 125 gr.
1 vitam χάρτινο
1 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
1 1/2 φλυτζάνι αλεύρι μπλε (το απλό που δεν φουσκώνει)
1 κ.γλ.baking powder
8 αυγά
λικέρ της προτίμησής μας
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ginger σκόνη
ξύσμα πορτοκαλιού

Λειώνουμε την σοκολάτα με το βιτάμ σε πολύ χαμηλή φωτιά.

Στο μεταξύ χτυπάμε σε μαρέγκα τα ασπράδια των αυγών, προσθέτοντας λίγο αλάτι.

Ρίχνουμε τη ζάχαρη στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε, προσθέτουμε το αλεύρι με το baking powder, ανακατεύουμε, ρίχνουμε συνέχεια τους κρόκους, ανακατεύουμε και πάλι (αμάν ζαλίστηκα!), προσθέτουμε τo λικέρ και τα μπαχαρικά, ξανά μανά ανακάτεμα και τέλος ρίχνουμε τα ασπράδια και ανακατεύουμε τώρα με πολύ απαλές κινήσεις για να ενωθούν με τα υπόλοιπα υλικά. Αν θέλουμε, προσθέτουμε και ξυσμένη φλούδα πορτοκαλιού, δίνει όμορφο άρωμα.

Βουτυρώνουμε στρογγυλή φόρμα (με τρύπα στην μέση) διαμέτρου 26 εκατοστών, αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε πάνω και κάτω αντίσταση στους 220ο-250ο (ανάλογα πόσο δυνατός είναι ο φούρνος) για 12 λεπτά ακριβώς!

Εγώ το έψησα σε αντιστάσεις και αέρα στους 200ο (γιατί φοβήθηκα μην "αρπάξει" η σοκολάτα) για 14΄, αλλά πιστεύω ότι έπρεπε ή να το ψήσω στους 220ο τελικά, ή να το αφήσω άλλο 1', γιατί έγινε υπέρ του δέοντος ρευστή η σοκολάτα και δυσκολεύτηκα ελαφρά να το σερβίρω. Συνόδευσα με παγωτό καϊμάκι από το Συντριβάνι (πρώην τεχνίτες του συγχωρεμένου του Κανάκη), λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ελάχιστη κανέλλα στο πιάτο, για διακοσμητικούς κυρίως λόγους.

20 Comments:

At November 20, 2005 11:29 AM, Blogger Katerina ante portas said...

Εποίησες, Χουανίτα μου! Η ποίηση βάση και της σοκολατένιας "τέχνης"!
Πολύ καλημέρα σας! ;)

 
At November 20, 2005 12:13 PM, Blogger τσέλιγκας said...

Όχι άλλο φαγητό, ήμαρτον! Τις τελευταίες μέρες έχουν γίνει τα απίστευτα τραπεζώματα σ'ένα μαραθώνιο που δεν έχει τέλος όσο κι αν η τσελιγκιάδα πλησιάζει με απειλητικές διαθέσεις!

 
At November 20, 2005 12:57 PM, Blogger ci said...

Άλλωστε πρόκειται για το cake-ειρηνοποιό!!
Καλημέρες!!

 
At November 20, 2005 2:58 PM, Blogger Filotas said...

Juanita κάτι πιο χαμογελαστό δεν έχει ο τσελεμεντές σου?!:)...

 
At November 20, 2005 4:02 PM, Blogger Juanita La Quejica said...

Όταν το δοκιμάσεις, θα χαμογελάς όλη μέρα! Πίστεψέ με!

 
At November 20, 2005 4:41 PM, Blogger πολυβιος said...

δελίβερυ κάνετε ?

 
At November 20, 2005 5:44 PM, Blogger xryc agripnia said...

Με e-mail στελνετε?

 
At November 20, 2005 8:50 PM, Blogger Juanita La Quejica said...

Δεν προλαβαίνουμε βρε παιδιά! Εξαφανίζονται όλα από την κουζίνα μας τόσο γρήγορα...

 
At November 21, 2005 12:00 AM, Blogger Unknown said...

περιμένω το κλαμμένο κέικ για να το συγκρίνω με τη σοκολατόπιτα της Κεφαλονιάς... δικαιολογίες τύπου εξαφανίζονται δεν περνάνε... έλα και μου πέφτουνε τα σάλια... ;)

 
At November 21, 2005 12:27 AM, Blogger nonplayer said...

Juanita εγώ το στίγμα μου το έδωσα, άλλο δε λέω, έρχομαι και ετοιμάσου!

 
At November 21, 2005 1:56 AM, Blogger Dimitra said...

Πωπω...
Μόνο το ginger με χαλάει, αλλά κατά τ'άλλα... τέτοιες ώρες, τέτοια λόγια!
Για την υπογλυκαιμία, καταλαβαίνετε..!

 
At November 21, 2005 9:48 AM, Blogger vasvoe said...

Εμένα ό,τι υπάρχει σε ζουμερό κέικ σοκολάτας δεν με χαλάει καθόλου. Σαν mud cake δηλαδής. Μόνο τα στεγνά κέικ δεν μ'αρέσουν.

Αχ Χουανίτα κι αυτή την συνταγή σου θα τη βάλω στη συλλογή μου. Ελπίχω να μη σε πειράζει, αλλά άμα σε πειράζει πέστο. Σε αυτή την περίπτωση 8α την σώσω στο κομπιούτερ. Ε, τέτοια συνταγή δεν θα την αφήσω έτσι! (Σκοπεύω να τη δοκιμάσω για πούλημα για την Αμνηστία το άλλο Σάββατο).

 
At November 21, 2005 10:00 AM, Blogger Juanita La Quejica said...

Οι συνταγές είναι για να μοιράζονται και να δοκιμάζονται Vas μου. Καθόλου λοιπόν δεν με πειράζει, ό,τι και αν αποφασίσεις να κάνεις μαζί της.

 
At November 21, 2005 10:04 AM, Blogger vasvoe said...

Χμ, ερώτηξις: αντί για βιτάμ κάνει και βουτυράκι, έτσι; Να υποθέσω ότι το βιτάμ το προτιμούμε λόγω χοληστερίνης;

Επίσης, η φόρμα είναι η μακρουλή το κλασσικό μέγεθος (κάπου 20 εκ.);

 
At November 21, 2005 10:06 AM, Blogger Juanita La Quejica said...

Vas, λεπτομέρειες κατ΄ιδίαν.

 
At November 21, 2005 10:19 AM, Blogger τσέλιγκας said...

Ρατσισμός! Όλοι έχουμε δικαίωμα στη συνταγή!

 
At November 21, 2005 11:19 AM, Blogger Juanita La Quejica said...

ΟΚ! Μην γκρινιάζετε!
Βιτάμ χάρτινο ΜΟΝΟ (αφού αυτό γράφει η συνταγή και πρόκειται για "ευαίσθητο" γλυκό, κομμένοι οι αυτοσχεδιασμοί αλλιώς θα γίνει το cake που χαζογελά) και φόρμα στρογγυλή με τρύπα στην μέση, διαμέτρου 26 εκατοστών.

 
At November 21, 2005 11:23 AM, Blogger Your Man said...

Μιαμ!

(συγχαρητήρια, το γλυκό σου μόλις κέρδισε μια αναφορά στο newsletter που στέλνω κάθε μήνα σε 3.500 άτομα)

 
At November 21, 2005 12:16 PM, Blogger Juanita La Quejica said...

Ευχαριστώ, αλλά τα συγχαρητήρια αξίζουν καλύτερα στην Κουμπάρα!

 
At November 21, 2005 2:04 PM, Blogger Mirandolina said...

Υπέροχο ακούγεται/ θα σερβιριστεί στη λοκάντα το ερχόμενο Σ-Κ και θα σας μεταφέρω εντυπώσεις!

 

Post a Comment

<< Home

Άνθρωποι από Καλαμπόκι

Hungry For Life

Hungry For Life