Thursday, March 09, 2006

Θαρραλέες Πατάτες και συνέχεια της ανταπόκρισης

Και στην Barceloneta έφτασε η χάρη του αγαπητού Προέδρου. Στην Carballeira με τα γαλικιανά θαλασσινά. Καθόλου άσχημα.

Papas bravas, ΣΩΣΤΗ επιλογή! Αλλά όσους έχω ρωτήσει, ο καθένας έχει και τη δική του συνταγή. Πατάτες καυτερές, στην ουσία. Απλά εξαιρετικές!

Τις πατάτες τις βράζουμε πάντα στη συγκεκριμένη συνταγή με την φλούδα για 5' και αφού κρυώσουν τις ξεφλουδίζουμε, τις κόβουμε στρογγυλές και τις τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο. Καυτές, τις περιχύνουμε με την πικάντικη σάλτσα.

Salsa de patatas bravas a la madrileña (clásica)

1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 ποτήρι φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη
κρόκος Κοζάνης - σαφράν
1 κ.γλ.ζάχαρη
πιπέρι καγιέν
jamón
1 κ.γλ.καυτερή πιπεριά pimentón
1 κ.σ.αλεύρι
ξίδι jerez (υπάρχει στα Carrefour)
ελαιόλαδο
αλάτι
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σωτάρουμε σε χαμηλή φωτιά με το λάδι. Προσθέτουμε το jamón και το καγιέν. Όταν το κρεμμύδι γίνει διαφανές, βάζουμε στην κατσαρόλα την καυτερή πιπεριά και το σαφράν, ανακατεύουμε και προσθέτουμε την ντομάτα και τη ζάχαρη και μαγειρεύουμε για 5΄. Διαλύουμε το αλεύρι σε λίγο νερό, προσθέτουμε στις πατάτες και αφήνουμε να μαγειρευτεί η σάλτσα άλλα 15'. Στο τέλος ρίχνουμε το δυνατό ξίδι του Jerez, αφαιρούμε το κομμάτι του jamón και λειώνουμε την σάλτσα με ό,τι τρόπο προτιμούμε.

Άλλη εκδοχή, για μια γρήγορη σάλτσα:
Για 1/2 κιλό πατάτες
- 1 φλυτζ. ντομάτα κονσέρβας
- 1 κ.γλ. tabasco
- 1 κ.σ. ξίδι
Βράζουμε την ντομάτα με το ξίδι και το tabasco σε χαμηλή φωτιά για 20'.

Και μία ενδιάμεση εκδοχή:
Για 1 κιλό πατάτες
- 400 γρ. ώριμες ντομάτες
- 1 κ.γλ.αλεύρι
- 1 κ.γλ.καυτερή πιπεριά pimentón
- ½ φλ.καφέ ξίδι
- ελαιόλαδο
- αλάτι
Σωτάρουμε την ντομάτα στο λάδι. Προσθέτουμε το ξίδι, το αλεύρι διαλυμμένο σε λίγο νερό και την καυτερή πιπεριά. Μαγειρεύουμε για 20'. Αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο λευκό κρασί.

Εδώ η απλοϊκή (που δεν την προτείνω) εκδοχή:
- έτοιμη σάλτσα ντομάτας
- μαγιονέζα
- tabasco
Δεν χρειάζονται οδηγίες σε αυτήν την περίπτωση νομίζω...


Και η Μουσική του Αποχαιρετισμού...

15 Comments:

At March 09, 2006 11:01 AM, Blogger Filotas said...

Κι όχι μόνο τριγυρνάει στην Barcelona, αλλά ρίχνει και κλεφτές ματιές στα μπλογκ μας για να ευχαριστηθεί πόσο μας κάνει και υποφέρουμε ο κυρ πρόεδρος!...
Καλημέρες!

 
At March 09, 2006 11:27 AM, Blogger Juanita La Quejica said...

Όπως τα λες Angelito!

 
At March 09, 2006 12:07 PM, Blogger ci said...

Xμ.. πόσο tabasco στην τελευταία περίπτωση??:D
Με τα καυτερά δεν είμαι πολύ φίλη.
Πάντως πολύ ορεκτική συνταγή - είπαμε, συμπαράσταση στον Πρόεδρο!
Πάω να σερφάρω τώρα μήπως βρω πουθενά και την ..παραλλαγή με κουνουπίδι!

 
At March 09, 2006 12:09 PM, Blogger Mirandolina said...

Από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να φας στη Βαρκελώνη, όντως, οι μπράβες. Η συνταγή έγραψε, Χουανίτα - ευχαριστώ!

 
At March 09, 2006 2:20 PM, Blogger snikolas said...

Πότε επιτέλους θα μας καλέσεις για φαγητό; Όλο σε photos τα βλέπουμε και μας τρέχουν τα σάλια… Tabasco βάζω συνήθως το μισό μπουκάλι την φορά, το λέω για να φροντίσεις να έχεις. :)

 
At March 09, 2006 2:45 PM, Blogger Juanita La Quejica said...

Ok, ελήφθη όβερ! 1 tabasco αποκλειστικά για σένα και μπόλικα chillies.

 
At March 09, 2006 3:42 PM, Blogger vasvoe said...

ΜΜ πάλι νόστιμο ποστ μας μαγείρεψες. οι πατάτες σε οποιαδήποτε εκτέλεση είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά. Θα την δοκιμάσω οπωσδήποτε.

 
At March 09, 2006 6:46 PM, Blogger πολυβιος said...

για να πω την αμαρτία μου, οι πατάτες δε μου αρέσουν. αλλά ποιός είμαι εγώ για να κρίνω τις επιλογές του προέδρου ... (???).

 
At March 09, 2006 7:01 PM, Blogger Juanita La Quejica said...

Δεν σου αρέσουν Πολύβιε; Καλά... εσύ φάε τα αλλαντικά του χθεσινού post. Και η Vas τις πατάτες.

 
At March 09, 2006 7:06 PM, Blogger πολυβιος said...

ελπίζω ο Πρόεδρος να μας φέρει λίγο χαμόν (ακούς Πρόεδρε ;). πάει καταπληκτικά με εκείνο του ουίσκυ με το παράξενο όνομα :-))

 
At March 09, 2006 7:21 PM, Blogger Juanita La Quejica said...

Πολύβιε, ντροπή! (Να φτιάξουμε λίστα;)

 
At March 09, 2006 7:40 PM, Blogger πολυβιος said...

δεν τα ξέρω καλά τα ισπανικά προϊόντα. αφήνομαι πάνω σου και δεν πιστεύω να σταματήσουν για έλεγχο τον φίλτατο πρόεδρο στο αεροδρόμιο. λίγο ζαμπονάκι πάντως, λίγο τυράκι, αυτά τα cd που αναφέρει και στο βλογ του και ό,τι άλλο του αρέσει (Πρόεδρε, σε αγαπάμε !). μήπως μας παρεξηγήσει και μας πει ληγούρια ; 3/4 ντροπή δική μας και 1.4 δική του, ΄΄ετσι για να μην έχει παράπονο.

 
At March 10, 2006 12:32 AM, Blogger Unknown said...

σλουρπππ είδα και ταμπάσκο που το τσακίζω... ;)

 
At March 10, 2006 1:28 AM, Blogger landlord45 said...

Οχι , δεν θα σας πω λιγούρια.
Θα ήθελα να ήμασταν παρέα όλοι μαζί αυτές τις μέρες εδώ για να σας πω πως αν και δεν σας ξέρω εσείς ήσασταν η παρέα μου στις νυχτερινές βόλτες...
Ευχαριστώ , αλήθεια......

 
At March 10, 2006 9:24 AM, Blogger Juanita La Quejica said...

Street, μάλλον πρέπει να αρχίσω να μαζεύω προμήθειες από tabasco, φαίνεται λέτε κακές κουβέντες και μετά εξιλεώνεστε με καυτερά φαγάκια! ΧΑΧΑ!
Πρόεδρε, ε, όλο και κάποιους ξέρεις, κοτζάμ αξίωμα! Καλό Ταξίδι Επιστροφής και ευχαριστούμε κι εμείς για το "ταξίδι", έστω και με το νου.

 

Post a Comment

<< Home

Άνθρωποι από Καλαμπόκι

Hungry For Life

Hungry For Life