Οικογενειακό δείπνο με ισπανικές νότες
Μου ζητούσαν από καιρό κάποιοι πολύ δικοί μου να τους φτιάξω ισπανικό φαγητό. Με την ευκαιρία της γιορτής μου και των γενεθλείων του καλού μου βρήκα την ευκαιρία να τους «μυήσω» στην ισπανική κουζίνα όπως την μαθαίνω και την νοιώθω εγώ. Δεν έκανα paella γιατί την είχα φτιάξει πρόσφατα και βαριόμουν να την ξαναφάμε τόσο σύντομα. Υπάρχουν όμως πολλά ισπανικά πιάτα που ταιριάζουν στα ελληνικά γούστα και έτσι δεν δυσκολεύτηκα καθόλου να επιλέξω. Επειδή υπήρχαν και κάποια παιδιά στην παρέα, εκεί προτίμησα τα πατροπαράδοτα κεφτεδάκια, πιτσάκια και μπόμπα με ζαμπόν και τυρί. Που σχεδόν έμειναν άθικτα τελικά, γιατί προτιμήθηκαν ιδιαίτερα τα ισπανικά πιάτα.Εκτός από το ψωμί με την ντομάτα, τα υπόλοιπα εδέσματα καταφέραμε κουτσά στραβά να τα φωτογραφήσουμε, γιατί μια εικόνα χίλιες λέξεις.
Γαρίδες με σκόρδο
1 κ. γαρίδες ξεφλουδισμένες, χωρίς κεφάλια
4-5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κ.γλυκού chillies
ελαιόλαδο
αλάτι
λεμόνι
λευκό κρασί
Σε πήλινο σκεύος, ζεσταίνουμε σε πολύ δυνατό φούρνο το λάδι. Μόλις ζεσταθεί, καλά, προσθέτουμε το αλάτι, τα chillies και το σκόρδο. Ανακατεύουμε να πάρουν χρώμα και μετά 3-4’ προσθέτουμε τις γαρίδες, το κρασί και το λεμονοχυμό. Ψήνουμε για 5-10’ το πολύ σε μέτρια φωτιά, προσέχοντας να μην τις παραψήσουμε και σκληρύνουν. Σερβίρουμε στο πήλινο για το couleur local.
Καλαμαράκια με αμύγδαλα και Jerez
1 κ. καλαμαράκια, κομμένα σε χονδρές ροδέλες
3 μεγάλα κρεμμύδια χονδροκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο
ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα χονδροτριμμένα
1 ποτήρι Sherry Jerez (αν δεν έχουμε, τότε Σάμος γλυκό)
ξίδι Jerez
μαϊντανός πολύ ψιλοκομμένος
σαφράν
τζίντζερ
κόλιανδρος
chillies
πάπρικα
αλάτι
πιπέρι
Ψιλοκόβουμε και σωτάρουμε σε ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και τα σκόρδα. Στο γουδί ή στο μπλέντερ τρίβουμε τα αμύγδαλα και το σαφράν. Προσθέτουμε το sherry και το ξίδι, καθώς και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Νοστιμίζουμε με τα μπαχαρικά. Τέλος βάζουμε τα καλαμαράκια και αφού τα ψήσουμε λίγο σε δυνατή φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε το μάτι και μαγειρεύουμε για 40΄έως 50΄, ελέγχοντας και ανακατεύοντας. Αν μας φανούν πολύ γλυκά, προσθέτουμε επιπλέον τζίντζερ, chillies και ξίδι. Σερβίρουμε συνήθως με ρύζι, έχουν μεγάλη επιτυχία αυτά τα ασυνήθιστα για μας καλαμαράκια, θα έλεγα ότι είναι και το πιο νόστιμο από τα πιάτα στο συγκεκριμένο μενού. Επιβάλλεται η γεύση του στα υπόλοιπα.
Μύδια
1 κιλό μύδια κατεψυγμένα (αυτά που είναι καθαρισμένα και έχουν μόνο το ένα κέλυφος)
σκόρδο (μπόλικο, κατά βούληση, τουλάχιστον 6 σκελίδες)
1-2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
μαϊντανός ψιλοκομμένος
ρίγανη
αλατοπίπερο
τζίντζερ
ελαιόλαδο
λευκό κρασί
λεμονοχυμός
Σωτάρουμε το σκόρδο με το κρεμμύδι. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τα μύδια και τον μαϊντανό) και αφήνουμε να μαγειρευτούν για λίγο. Τέλος προσθέτουμε τα μύδια και τον μαϊντανό και μαγειρεύουμε ανάλογα με τις οδηγίες, όση ώρα προτείνεται στη συσκευασία.
Μπορούμε να σταματήσουμε τη διαδικασία πριν βάλουμε τα μύδια και τελευταία στιγμή να ζεστάνουμε το περιοχόμενο και να προσθέσουμε τα μύδια και τον μαϊντανό και να ολοκληρώσουμε το μαγείρεμα είτε στην κατσαρόλα είτε σε πυρέξ στο φούρνο, έχοντάς το όμως καλυμμένο με αλουμινόχαρτο.
Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε μανιτάρια φρέσκα και κόλιανδρο, χονδροκομμένους κύβους ντομάτας (αλλά τότε θα παραλείψουμε το λεμονοχυμό). Εξαιρετικό μαγαζί για μύδια η Musclería www.muscleria.com στην Βαρκελώνη.
Ρεβύθια με σπανάκι και καπνιστό χοιρινό
1 πακέτο ρεβύθια ½ κ.
2 κρεμμύδια χονδροκομμένα
δάφνη
πάπρικα
ελαιόλαδο
½ κιλό σπανάκι ζεματισμένο και χονδροκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο
2 φέτες χωριάτικο ψωμί χωρίς την κόρα
300 γρ. καπνιστό ζαμπόν κομμένο σε κύβους (ζητούμε χονδρές φέτες)
σαφράν
αλάτι
πιπέρι
κόλιανδρος
Αφήνουμε τα ρεβύθια στο νερό για να μαλακώσουν. Τα μαγειρεύουμε όπως συνήθως, με λάδι, κρεμμύδι, δάφνη, πάπρικα και αλατοπίπερο. Να μην έχουν πολύ νερό. Αφαιρούμε 3-4 κουταλιές μεγάλες για να φτιάξουμε χούμους.
Σωτάρουμε σε λάδι το ψωμί και 2 σκελίδες σκόρδο. Μόλις ροδίσουν, τα βάζουμε στο μίξερ και τα λειώνουμε μαζί με 1 κουταλιά ρεβύθια και το σαφράν. Προσθέτουμε από το ζουμί των ρεβυθιών για να μην έχει σβώλους το μείγμα.
Σωτάρουμε το σπανάκι με το υπόλοιπο σκόρδο, προσθέτουμε κόλιανδρο και αλατοπίπερο και στο τέλος το καπνιστό χοιρινό.
Προσθέτουμε όλα τα υλικά στα ρεβύθια, βράζουμε για 10’ για να ενωθούν οι γεύσεις. Μπορούμε να το σερβίρουμε είτε σαν σούπα είτε σαν ένα είδος σπανακόρυζου (χωρίς το ρύζι). Κρύο ή ζεστό.
Tortilla
1 κιλό (περίπου) πατάτες κομμένες σε κύβους
3 μεγάλα χονδροκομμένα κρεμμύδια
6 αυγά
ελαιόλαδο
αλατοπίπερο
πάπρικα
ρίγανη (προαιρετικά)
Βάζουμε τις πατάτες και τα κρεμμύδια σε μεγάλο τηγάνι με μπόλικο ελαιόλαδο και μαγειρεύουμε για μισή ώρα περίπου σε πολύ χαμηλή φωτιά. Αν θέλουμε κάνουμε την προετοιμασία μέχρι εδώ αρκετή ώρα πριν σερβίρουμε την tortilla, για να μη μυρίζει το σπίτι και το μαλλί μας κρεμμυδίλα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά και τα μπαχαρικά και δυναμώνουμε τη θερμοκρασία. Όταν γίνει από την μια μεριά η ομελέττα, αναποδογυρίζουμε σε στρογυλλή πιατέλλα με διάμετρο μεγαλύτερη από αυτή του τηγανιού και στην συνέχεια ξανατουμπάρουμε στο τηγάνι για να ψηθεί και η άλλη μεριά. Σε 7’ είναι έτοιμη η tortilla.
Μπορούμε να την σερβίρουμε ζεστή ή κρύα, ολόκληρη ή κομμένη σε κυβάκια, σε στυλ tapas. Ακούγεται σαν μια απλή ομελέττα και έτσι είναι, μόνο που γίνεται ιδιαίτερα γλυκιά από τα κρεμμύδια. Προσωπικά προσθέτω και σκόρδο. Άλλοι βάζουν και μαϊντανό, πιπεριές, αλλαντικά, δεκάδες οι συνδυασμοί. Εγώ την προτιμώ σχετικά απλή.
Δεν είναι ισπανική συνταγή, αλλά είναι ιδανικό για να συνοδεύσει βαριά κουζίνα. Έχω δώσει το όνομα ενός φίλου στο συγκεκριμένο ντιπ, γιατί ο ίδιος μου "θυμίζει" πολύ πιπεριές.
Στεφανοντίπ
1 βάζο πιπεριές φλωρίνης Royal
½ κ. φέτα
καρύδια χονδροτριμμένα
ελαιόλαδο
balsamico
μαϊντανός (προαιρετικά)
πάπρικα
ρίγανη
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ. Αφήνουμε 1-2 ώρες πριν σερβίρουμε, για να ενωθούν οι γεύσεις. Σερβίρουμε με μπαστουνάκια λαχανικών ωμών (κολοκύθια, πιπεριές διαφόρων χρωμάτων, μανιτάρια σε φέτες, αγγούρι, καρότα).
Επίσης δεν είναι ισπανική συνταγή, αλλά βγήκαν πολλά τα ρεβύθια και έπρεπε κάπως να τα αξιοποιήσω.
Χούμους
4-5 μεγάλες κουταλιές ρεβύθια μαγειρεμένα
3-4 κ.σ. ταχίνι
σκόρδο
λεμονοχυμός
ελαιόλαδο
πάπρικα
μοσχοκάρυδο
Χτυπάμε όλα τα υλικά σε μπλέντερ μέχρι να ενωποιηθούν. Πριν σερβίρουμε ελέγχουμε γιατί μπορεί να έχει πήξει, οπότε προσθέτουμε λεμονοχυμό και λάδι. Σερβίρουμε με τριμμένο μαϊντανό. Ταιριάζει και με φρέσκα μπαστουνάκια λαχανικών και με αραβικές πίττες.
Ψωμί με ντομάτα
χονδρά κομμένες φέτες χωριάτικου ψωμιού
ντομάτες κομμένες στα 2
ελαιόλαδο
αλάτι
ρίγανη
σκόρδο (προαιρετικά, τριμμένο)
Αλείφουμε το ψωμί με ντομάτα κομμένη στα δύο μέχρι να μουσκέψει. Ρίχνουμε ελάχιστο λάδι, αλάτι, ρίγανη και σκόρδο (αν θέλουμε).
Μπορούμε και να το περάσουμε για 2-3’ από το γκριλ αλλά και άψητο είναι μια χαρά!
Συνόδευσα με γεμιστές ελιές και γαύρο μαρινάτο, απαραίτητα για ένα τραπέζι με ισπανικά χρώματα!
18 Comments:
Ετοιμάζομαι και για γαμώ τα τραπέζια!
Μετά τις μπύρες φυσικά στη Σαλονική!
Όλε!
αχ βρε χουανίτ απώς με λίγωσες!!
δυστυχώς ο καλός μου σιχαίνεται έως και φοβάται τα θαλασσινά κι έτσι κι εγώ δεν έχω ευκαιρία να τα τρώω πια...
και έχω μια πείνα.... μας έσκισες τώρα.
Σα να με έπιασε μια λιγούρα... Αλλά, νο πασαρά! δε θα με στειλετε νυχτιατικα στο ψυγείο - θα αντισταθώ!
Χουανίτα, θα σε αντιγραψω συντόμως, να ξες (και θα μεταφέρω αυτοκρατορικές εντυπώσεις)
Φτού σου παλικόριτσο...
Μας πείνασες βραδυάτικα....
Eίσαι θησαυρός! Άραγε ο θεματοφύλαξ Ντάμιεν το εκτιμά; Για να μαγειρεύεις τόσο ωραία, μάλλον το κάνει! Η ποίηση όπως κάθε Τέχνη, και η μαγειρική επομένως, θέλουν έμπνευση!
Μπράβο Juanita, με εντυπωσιάζεις, κάθε φορά και περισσότερο!
Φιλάκια!
Πει-να-ω !
Πέφτει μακριά η Φιλαδέλφεια ;
Θα τα δείξω στη μικρή για να εμπεδώσει πόσο καλή μάγισσα είναι η κυρία Juanita !
( το dip κορυφαίο , η επίγευση κάτι μου φέρνει στο μυαλό , έφαγε πάλι καλά ο ήρωας ..)
Ένα έχω να πω : και οι συνταγές της "πατρίδας" αλλά και οι άλλες της Χουανίτας.... μας στείλαν!!!
Χμ... η γιορτή μου αργεί,αλλά κάποια ευκαιρία θα βρω να ζητήσω κι εγώ το πιάτο μου - καλά αυτά τα ρεβύθια με σπανάκι, αλλά και το ντιπ!Σλουρπ!
Γεια στα χέρια σου Αμίγκα, και καλημέρα από τα κρύα!:)
το ποτό στο galaxy νομίζω πως θα είναι χωνευτικό. καλημέρα.
Γεια σας παιδιά!
Ευχαριστώ για τα λόγια υποστήριξης, πολύτιμα πραγματικά για μια νοικοκυρά με ... ανησυχίες.
Αχ βρε Χουανίτα τι μας κάνεις και ακόμα δεν τηελφώνησε η γυναίκα να πάμε για φαϊ! Καλησπέρες και πάντα τέτοια!
ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΙΣ!!! Είμαι στη δουλειά, έχω πεθάνει από την πείνα, μπαίνω στο ρημαδομπλοκ σου και μου ρχεται ντουβουρντας από τη γαστρυμαργία...
Σιγά μην ξαναπατήσω (ή το πολύ-πολύ να στέλνω πιο πριν email να ρωτάω τι έχει για φαι)
Είχα στην αρχή κι εγώ η κακομοίρα μία χαρτοπετσέτα εδώ μπροστά μου, για να μη μου βραχυκυκλώσει το πληκτρολόγιο από τα σάλια.
Καθώς συνέχισα να διαβάζω άλλαξα γνώμη.
Άπλωσα όλο το vitex κι έτσι τώρα έχω το κεφάλι μου ήσυχο.
Γεια σου χαρά σου Χουανίτα! :-)
Εγώ πάντως προσφέρομαι να μαγειρέψω όταν οργανώσουμε blogοσυνάντηση. Αρκεί να έχω "βοηθητικά χέρια", γιατί είμαι και γριά γυναίκα, έχω και προβλήματα με την μέση, μην με τρέχετε μετά!
Ψίτ...
Έχει σταματήσει να χιονίζει...
Δεν το κόβεις κι εσύ γιατί χρειαζόμαστε αντιολισθητικές κάθε φορά που ανοίγουμε παράθυρο με το blog σου;;; :ppp
Προσφέρομαι για ..δοκιμαστής:Ρ
ΧΑΧΑ!!! Καλά τα λες Darthiir! Αλλά τα λες σε λάθος πρόσωπο! Αυτά είναι έργα της Λεμονιάς, εγώ απλά δεν έχω ιδέα!
Λεμονιά... ήρθε η ώρα για τα κονφετί;
Δεν πιστεύω τα ματάκια μου! Μόνη σου τα έκανες όλα αυτά!...
ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ!
Α! Οταν γίνει μπλογκοσυνάντηση να φέρει ο καθένας απο ένα πιάτο, μη πεθάνεις στην κούραση "γριά γυναίκα που πάσχει απο τη μέση της"!!!
Post a Comment
<< Home